Wanneer melden?

Een veel gestelde vraag is: wanneer meld ik mijn werkgever dat ik zwanger ben? Laten we beginnen dat we hopen dat het nieuws brengen dat je zwanger bent een gelukkige aangelegenheid is en dat we hopen dat deze ook gelukkig ontvangen wordt. Tegelijk is zeker dat dit impact heeft op je werk, en je werkgever voor de bezetting een nieuwe uitdaging krijgt. Hiervoor heb je als werknemer een meldingsplicht: je moet je zwangerschap maximaal drie weken voordat u zwangerschapsverlof opneemt aan uw werkgever melden. Dat gezegd hebbende zal het voor veel werkgevers een zware uitdaging zijn om binnen 3 weken een oplossing te organiseren: eerdere kennisgeving wordt dan ook gewaardeerd. Bovendien is de kans groot dat de groeiende buik al eerder de zwangerschap prijsgeeft. Conclusie is: maximaal 3 weken voor je verlof en daarbuiten heb je zelf de keuze en kun je het vertellen op het moment dat jou het meest geschikt lijkt. 

Er zijn een aantal werk-gerelateerde overwegingen die je wellicht helpen de keuze te maken:

Je voelt je misselijk of beroerd

Sommige zwangere vrouwen hebben nergens last van, anderen voelen zich ziek en beroerd. Als je je beroerd voelt kun je je regulier ziekmelden. Die misselijkheid – veelal ook gezien juist in het begin van de zwangerschap – kan zwaar zijn, en wellicht voelt het prettiger voor je om het eerder te melden zodat hier goed begrip voor is.

Miskraamrisico

Bij zwanger zijn hoort helaas ook het risico op een miskraam. Dit risico wordt het grootst geacht tijdens het 1e trimester oftewel in de eerste 12 weken. Het 12 weken-moment wordt door veel vrouwen gezien als een mijlpaal om de zwangerschap te kunnen delen, omdat de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner is. Hoe jij hiermee om wilt gaan is uiteraard aan jou. Denk hierbij aan of je het moeilijk en onprettig zou vinden wanneer je omgeving weet van je zwangerschap en deze door de natuur wordt afgebroken, of dat je op dat moment zelf rust wilt of juist steun en begrip van je collega’s zou willen. Er is hierin geen goed of fout, dat is aan jou.

Gezondheidsrisico's

Wanneer je werk doet of in een werkomgeving werkt, die ongeschikt is voor zwangeren, bijvoorbeeld doordat deze extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, kan je door de melding te maken makkelijker op zoek gaan naar aangepast werk. Denk hierbij aan werk in een fabriek met chemische stoffen, maar ook werk waarbij zwaar getild wordt.

In het laatste hoofdstuk geven we je praktische tips mee voor wanneer je je zwangerschap meldt op werk.