Nieuws

In gesprek over duurzame inzetbaarheid

Steeds meer organisaties houden zich bezig met de gezondheid van hun medewerkers. HR-dienstverlener Visma | Raet stelt in een onderzoek dat 57% van de werkgevers vindt dat zij een rol spelen bij de gezondheid van hun personeel. Van het aanbieden van fruit, gezonde lunch, het organiseren van workshops, bootcamp- of yogalessen tot coaching, organisaties doen er van alles aan medewerkers fit en gezond te houden. Reden hiervoor is de aanname dat het bevorderen van de gezondheid van medewerkers het verzuim terugdringt en productiviteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers verhoogt. Allemaal redenen die gezien de stijgende pensioenleeftijd meer dan relevant zijn. Ook de krappe arbeidsmarkt maakt aandacht voor gezondheid op de werkvloer een verleidelijk extraatje voor het binden en boeien van medewerkers.

Verantwoordelijkheden

Dit alles klinkt natuurlijk erg mooi. Echter, wordt regelmatig de volgende vraag gesteld: ‘Tot hoever gaat de verantwoordelijkheid van de werkgever als het gaat om de gezondheid van een medewerker?’ Onderzoek van CZ laat zien dat slechts 3% van de medewerkers vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor leefstijl-gerelateerde zaken. Aanvullend geeft 63% van de werkgevers aan de werknemer verantwoordelijk te stellen voor een gezonde leefstijl. Een grotere verantwoordelijkheid voor de werkgever wordt weggelegd ten aanzien van werk-gerelateerde zaken, zoals fysieke belasting en werkstress. Als het gaat om fysieke belasting en werkstress stelt respectievelijk 56% en 47% van de medewerkers dat de werkgever verantwoordelijk is.

Vragen naar wensen en behoeften

Deze cijfers verklaren waarom niet iedere medewerker staat te juichen wanneer zijn/haar werkgever een gratis anti-rookcursus aanbiedt of de broodjes frikandel in de kantine vervangt voor een gezonde salade. Het advies is daarom ook om te kiezen voor een bredere aanpak. Vraag medewerkers waar zij behoefte aan hebben. Niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook ten aanzien van andere factoren, zoals leren en ontwikkelen, loopbaan(mobiliteit) en de balans tussen werk en privé.

Samen aan de slag

In het Financieel Dagblad stelt prof. dr. Aukje Nauta daarnaast dat medewerkers in de basis behoefte hebben aan competentie, autonomie en verbinding. ‘Medewerkers willen iets kunnen en dat inzetten in hun werk, ze willen een bepaalde mate van vrijheid in hun werk zodat ze dit naar eigen inzicht kunnen uitvoeren. En ze hebben behoefte aan verbinding met collega’s, leidinggevenden en de organisatie. We weten al decennia lang dat deze punten belangrijk zijn om medewerkers fit, blij en gezond te houden.’ Organisaties die zorgen dat aandacht besteed wordt aan deze factoren zullen merken dat medewerkers hierdoor gelukkiger en meer betrokken zijn, minder verzuimen en productiever werken. Ga daarom het gesprek eens aan met medewerkers over hun wensen, dromen en belemmeringen in het werk. De Gesprekskaart Duurzame Inzetbaarheid kan hiervoor een hulpmiddel vormen.

Deze column is geschreven door Elke Breugelmans, Adviseur gezondheid en vitaliteit bij BAKXWAGENAAR.

 

< Terug naar berichtenoverzicht