Hoofdstuk 2: Voeding

Voeding, of eigenlijk ‘eten en drinken’ behoort tot onze basisbehoeften. Een gebalanceerd dieet geeft je de energie om actief te zijn gedurende de dag, geeft je de nutriënten om de groeien en herstellen, en helpt je lichaam gezond en sterk te blijven en zo ook dieet-gerelateerde ziekten te voorkomen. Bekende, veel voorkomende voorbeelden van dieet-gerelateerde ziekten zijn overgewicht en obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Steeds vaker komt ook een relatie tussen voeding en mentale gezondheid naar boven. Dat voeding belangrijk is voor een goede gezondheid is over het algemeen wel bekend. Hoe hier invulling aan te geven, is al een stuk moeilijker. Er zijn veel meningen over wat wel en wat niet goed is, diverse diëten en gewoonten, en vooral zijn de verschillen groot. Wat wij je willen meegeven gaat om de basis om een gezonde invulling te geven aan je leefstijl.

 

 

Hoofdstuk 1: Introductie

Als we het over je leefstijl hebben, bedoelen we de manier waarop je leeft wat impact heeft op je gezondheid en welzijn. Dat wil zeggen: de keuzes die je maakt die invloed hebben op hoe je je zowel fysiek als mentaal voelt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wat je eet en drinkt, hoeveel je sport of juist zit, maar ook aan hoeveel plezier je maakt of op vakantie gaat.

Het klinkt zo eenvoudig: gezond eten, genoeg slapen, voldoende bewegen, etc. In de praktijk zien we echter dat welvaartsziekten steeds vaker voorkomen. We leven langer, maar niet per se gezonder. We zien overgewicht, obesitas, burn-out, chronische stress, depressies, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten… aandoeningen waar leefstijl ten dele aan heeft bijgedragen.

Weten

Wat is een gezonde leefstijl? In deze training geven we kennis over leefstijlthema’s.

Willen

Willen we gezonde keuzes maken of willen we eigenlijk iets anders? In de training nemen we motivatie onder de loep.

Doen

Hoe gaan we om met leefstijl. In deze training bieden we perspectief op mogelijkheden.

Met dit symbool benadrukken we een kernboodschap; iets dat we je graag meegeven. Wellicht wil je hier aantekeningen van maken, zorg er dan voor dat je deze kunt opschrijven.

Met dit symbool kondigen we een opdracht aan waar je zelf mee aan de slag kunt. Het is handig om hiervoor de mogelijkheid te hebben iets te kunnen schrijven en/of tekenen. Dat kan op de computer, maar bijvoorbeeld ook met pen en papier.

Hoofdstuk inhoud
0% voltooid 0/2 stappen